Julmiddag på vårt vis

Vissa hemlisbloggar, andra hemlislagar. Vi hoppar över traditionell julmat i år eftersom barnen firar jul hos sin mamma. I stället har vi kommit överens om att laga två hemlisrätter var åt vararandra med passande drycker.

Eftersom det är svårt att kirra förstklassiga firrar och skaldjur när julafton är en måndag känner jag mig en aning begränsad. Jag ska laga de två första rätterna och har redan klurat ut den andra, vågar inte skriva något men rätten är baserad på fågel och passar med en ekad chardonnay (ja, det är sant!).

Men vad ska jag servera allra först? Förslag mottages tacksamt. Gärna något litet elegant. Jag gilalr inte löjrom och Johan tål inte hasselnötter eller råa äpplen.

10 kommentarer

 1. Christina skrev:

  Har inget förslag till dig så här på rak arm, men det hela — hemlismiddagen — låter jättemysigt. Och faktiskt, ganska skönt att göra något helt annorlunda på jul. Hoppas ni får det trevligt.

 2. Strix skrev:

  Nåt salt….

  En par skivor bra lufttorkad skinka.
  En skiva gott surdegsbröd-
  Till två:

  Skålla och skala några väl mogna tomater (ja jag vet att det egentligen inte är säsong… ta soltorkade då). Kärna ur. Finhacka tomatköttet och låt det rinna ur i ett durkslag så att det blir det fastare. Hacka i färsk basilika, ned med klyfta pressad/krossad vitlök. För lite bättre färg lite tomatpure och GOD balsamvinäger (en skvätt), satl och lite vitpeppar. Låt röran stå och mogna. Lägg den lufttorkade skinkan på brödet, en klick tomatröra. Klart… Ännu godare blir det naturligtvis om du rostar brödet i en god olivolja… men det vet du säkert mycket bättre än jag….

  God Jul

 3. Pappa Brun skrev:

  frysta pilgrimsmusslor blir också goda när man tinat och halstrat dem..

 4. Frysta räkor kanske inte är nån god idé? Jag tänkte göra en liten räkcocktail med mango, chili och morotsjuice ur Markus Aujalays Mat hemma och på krogen. Till nyår. Fast färska räkor är ju svårt att få tag på.

  Hoppas ni får en trevlig jul – trevlig tanke med hemlisrätter!

 5. annamaria skrev:

  Citrusmarinerad (färsk ingefära, lime och honung) Gravlax i tjocka skivor. En god örtsås och ett gott grovt bröd eller möjligen en liten blinie till.

  God Jul!!

 6. Örjan skrev:

  En mild chutneyvariant på Jens ”Minifikon i blodapelsinreduktion” med Serrano alt Parmaskinka.
  Tillsammans med en balsamicoreduktion?

 7. tbfkaem skrev:

  Jag är mer nyfiken på hur man hemlislagar mat till varandra samtidit, och hur länge det är hemligt. Ska ni gå runt med förbundna ögon i köket, så att ni inte ser vad den andre gör?

 8. Anki skrev:

  Skär fritt antal rensade paprikor, helst röda och gula, i båtar. Rosta i ugn tills de blir genomvarma, riktigt mjuka och släpper saft.
  Ta ut ur ugnen, lägg på vackert fat och tillsätt god olivolja, Maldonsalt, finhackad vitlök, söndermojsade sardeller samt kapris, allt efter behag.
  Låt svalna i rumstemperatur en god stund så att smakerna blandas.
  Den goda josen sugs självklart upp med gott bröd!

  God Jul!

 9. K skrev:

  En kyss med mandarinsmak.

 10. Jessika skrev:

  Jag har just varit hos min syster och ätit hennes helt fantastiska hemgravade lax!
  Ikväll ska vi äta sen middag på marinerad tofu, grillad biff med japansk glaze och ris och en massa pickles. Efteråt, om jag orkar, trifle.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Annons