Prinsen: Under all krogkritik

Så fort man skriver en dräpande restaurangrecension utropar någon förtjust: Lustmord! Men jag är hemskt ledsen, det finns ingen som helst lust i den avrättning som komma skall, bara en djup och ärligt känd sorg. Igår hamnade vi på Prinsen efter en livad sväng på Halwylska Palatset som föranledde akut blodsockerfall eftersom utlovat tilltugg visade sig vara luftslott. Matmässigt hamnade vi ur askan i elden. Låt oss inte hymla om det:  På Prinsen genomled vi en gastronomisk misshandel som får metoden hanged, drawn and quartered att framstå som fredagsmys.

Eftersom jag smågillar Zink Grill (även om den första förälskelsen lagt sig) med samma ägare (trodde jag i min enfald) hade jag förhoppningar om en habil och präktig måltid i den klassiska krogmiljön. Jag hade alltså modesta förväntningar som ändå underträffades på ett sätt jag sällan varit med om. Mitt förtjusande sällskap valde kalvbröst. När hon fick tallriken framför sig stelnade hennes förväntansfulla leende i en grimas. En doft av spam slog emot oss. Det var ingen vacker syn heller – mosigt sladdriga, grötiga men ändå torra skivor av något som förde tankarna till Tulips burkskinka. Själv konfronterades jag med ett eko av min barndomsfasa: skinklådan som serverats i skolan. En dallrande undflyende ektoplasma med svag karaktär av svavel och multnande löv. På menyn kallades fanskapet skaldjursqueneller. Förutom diverse slafsiga tillbehör serverades rätterna med sur maskinskalad skinnpotatis och ett halvkokt saffransris.

Jag kan inte minnas att jag fått så dålig mat på en krog den här sidan millennieskiftet. Å andra sidan börjar mitt minne bli klent, men sådana här incidenter gör att det knappast är en förlust. Har jag ätit något så rälig förr är jag djupt tacksam att jag glömt det. Jag tuggade mig igenom en dryg tredjedel i ren och skär misstro; kan man laga så dålig mat i en tid då man kan stöta ihop med en anständig crème brûlée även på små kvarterskrogar?

Det värsta av allt, det som dröjer sig kvar likt en ond dröm, var den sjukhusunkna doft som omgav maten. En miasma av illvilja. Det kändes som om man i köket helhjärtat (i den mån såna här människor har hjärta) anammat trenden sous vide, där all mat förbereds i känslolöst stora kvaliteter för att vakuumpackas, förvaras under en tidsrymd som borde vara förbehållen kärnbränsle, för att till slut värmas i vattenbad till fickljummen temperatur. Jag säger inte att det är så här det gått till, men det är en tänkbar förklaring.

All heder dock till den bedårande danska servitören Mads som erbjöd kaffe till tröst och frågade om vi ville ha ny mat (vilket snarare hade varit en raffinerad bestraffning).

12 kommentarer

 1. Ja, kära nån: om den alldeles nyanställde Mads läser detta, ska han bara veta att han gjorde sitt allra bästa. Och dessutom såg jag honom stå med armarna i sidorna och med bister min väsa något till en kollega. Kollegan slog ut med armarna, varpå Mads viftade med sina händer på ett högljutt sätt.

  Crème brûlée är för övrigt den maträtt som jag vanligtvis slänger folk i fnuttfängelset för. Men här sitter alla fnuttar som en smäck. (Förklaring: Man ska se accenterna som en spretig frisyr på t.ex. Mads huvud och cirkumflexet som en kräftskivehatt [ergo 'smäck'] på den stackarn. Vips, vet man hur det där som inte är brylépudding ska stavas.)

 2. [...] där höja blodsockret med mat. Eller, ptja, mat och mat. Det vette attan vad vi fick. För det var inte alls gott, inte alls. Potatisen luktade sur matbespisningsskinnpotatis och riset var inte färdigt. Mitt [...]

 3. Jesper Kling skrev:

  Jag kan ha fel, men vill minnas att Prinsen fick ny ägare tidigare i år.

 4. Jesper: Du kan ha rätt! Jag la in en brasklapp ;-) Googlade innan men hittade inget. Tack!

 5. Görel skrev:

  Nu var det ju väldigt länge sen jag var på Prinsen, (typ på *host*-italet) men jag har bara bra minnen därifrån. Paradrätten var Coeur de filet Provencale med hur mycket vitlök som helst.

 6. Isobel skrev:

  åh, jag åt en helt ljuvlig lunch på prinsen för några veckor sedan. har de bytt ägare sen dess?

 7. Görel skrev:

  Ber om ursäkt för ev. bristande fnuttar i föregående inlägg.

 8. Xtian skrev:

  Prinsen har nya ägare sen i mars i år.
  http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article19386.aos

  Ledsam att höra, det är ju något av ett klassiskt ställe med just säker leverans av bra mat. Så icke längre tydligen.

 9. Görel: Jag hyser en misstro mot fnuttar som i svenska språket är att betrakta som blindtarmar. Något som finns bara för att kirurger och likasinnade ska få sin utkomst.

 10. Mats skrev:

  Herregud! Det låter allvarligt det där. Vilken tur att man inte är i närheten av Prinsen.

 11. Gabriela skrev:

  Det spelar ingen roll om Prinsen har bytt ägare… det som är viktigt är om upplevelsen att äta på detta ställe är värt priset… (mitt huvudvärk då jag vill gärna öppna mexi i Stockholm). Men, uppvuxen i USA som jag är, ger man alltid det bästa man har… service, mat, inredning… det finns ingen ursäkt; speciellt när det gäller en så anständig restaurang som Prinsen. Min Amorina i Fittja serverar underbar mat, alltid av sama hög kvalite, till passande prislapp. Hmmm…

 12. Oj så glad jag blev att jag hittade detta inlägget. Vi som ska till Stockholm snart hade planerat att gå till Prinsen för att lyxa till det lite… kommer vi ju inte att göra nu kan jag säga! Får väl se till att hitta något annat ställe att lyxa lite på.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Annons