Storhetsvansinne, invektiv och bajsvarning

Mitt i den stressigaste hösten i mannaminne (jag tänker inte tjata om det mer) kom jag på att min man förtjänade en överraskningsfest som födelsedagspresent och att just jag var rätt kvinna att ge honom den. Igår hade vi runt 55 vuxna gäster och tiotalet barn som chockade min intet ont anade man när han kom hem från bion på eftermiddagen. Därmed var första delen av rubriken intäckt.

Han blev glad. Jag grät. För att han blev så glad, alltså. Nog sagt om detta.

Om ni nöjer er med linssoppa och hoppar över kycklinglevermoussen nedan går den här maten att laga i raketfart. Linssoppan är mycket bra eftersom den tack vare sin grötiga konsistens inte skvimpar. Och den är verkligen chockerande lättlagad. Inget att hacka, inget att steka. Allt i en kastrull.

 • Världens kanske bästa linssoppa i vegetarisk variant och en förstärkt med lammbitar
 • Kastanjesoppa med svarta linser, svarta fikon och svart trumpetsvamp (ingen färgsprakande historia men god)
 • Bak kut teh (precis som ovanstående överbliven från matplåtning)
 • Citronlevain och annat gott bröd från Lux med följande pålägg:
 • Fetaostdipp med rostad paprika, mynta, dill, vitlök och olivolja
 • Kycklinglevermousse med salvia, grönpeppar, sherry, salvia, kanel
 • Hårdkokta hackade ägg i majonnäs med grov fransk senap och salladslök
 • Goda ostar
 • Tårtor från POCK, mitt favoritbageri-snyggaste och trevligaste ägare och bagare, bakverk att dö eller leva för beroende på läggning

Jag fick stora skälvan när jag packade upp tårtorna från POCK, de utlovade stora toscatårtorna hade passat bättre på ett dockkalas. Panik! Jag glömde i stundens förvirring bort smörets undergörande effekt. Vi talar mycket smör. Det blev naturligtvis kakor över, fast de var underbara. Och förlåt att jag mellan tänderna och i stundens hetta kallade sockerbagarna på POCK för anorektiska gnomer. Lyckligtvis hörde de inte eftersom bageriet ligger tre kvarter bort. (Därmed har mellersta tredjedelen av rubriken täckts in.)

Dags att klara av rubrikens sista del. Tag emot kalaskokerskans visdom: mat som ser ut som bajs får man otroligt mycket över av hur underbart den än smakar. På vår nyårsfest fick vi mängder av den förträffliga svarta böndippen över. De som faktiskt åt den tycke att det var det godaste på festen. Men de var i minoritet. Kycklinglevermousse är skitgott men tyvärr ser det ut som det också. sådana här rätter kräver en inkastare som aktivt skyfflar den gråbruna geggan i förbipasserandes munnar så att de ser ljuset. Annars är det lika bra att låta bli.

15 kommentarer

 1. Mikkan skrev:

  Strålande kalasmat! Just soppa, bröd och guckor öppnar hjärtan på gästerna!

 2. Lättlagat och uppskattat, kan det bli bättre. Födelsedagsbarnet sussar nu ;-)

 3. krakel skrev:

  Min erfarenhet är ju fulare mat desto bättre soppa. Är potatismos vackert, säg? Vattniga belgiska plastgubbar (inte pedofilerna alltså) och vaxade grannyäpplen står sig slätt mot mosiga smultron och assymetriska gravensteiners.

 4. Örjan skrev:

  Bajsvarning?
  Tänk vad kulturellt det är.
  En kula choklad/nötkrokanglass kan associeras till?
  Sundbyholms Slott (med grannen Sundbyholms travbana) nyttjade detta för många år sedan.
  Som avslutning på specialmiddag aka ”Vikingamiddag” i källarvalven serverades kulor av brun glass på skyfflar, med referens till grannen.
  Vår svenska mat- undrar vad utländska besökare får för associationer till utseendet på pölsa eller bruna bönor?

  Kycklinglevermousse och råa champignoner tycker jag är gott tillsammans.Moussen är ju spritsbar när nygjord, så det har ibland serverats som coctailtilltugg.

 5. Lars skrev:

  Mmmousse av kycklinglever.Urgott.
  Jag gick loss på nämnda lever i en gryta för ett par år sedan och fick goda råd.Nu har jag lagat din mousse, http://matalskaren.taffel.se/2008/08/25/recept-kycklinglevermousse-med-gronpeppar-kanel-och-russin/
  ,mycket god.
  Gjorde samtidigt http://www.smaskens.nu/2010/01/kycklinglevermousse-med-kapris-och.html
  som är något helt annat och inmundigade med en tillika moussefrälst vän.Man kanske borde bilda en Facebookgrupp?

 6. inger bjugård skrev:

  Hej Lisa, det låter som att blunda och njuta. Ska pröva Dina recept på våra matglada grannar!
  Jag tror det blev en födelsedag som Din man inte glömmer i första taget. Men även lättlagad mat kräver sin kvinna. Och inte minst jobbet att städa och diska efter 55 gäster.
  Hoppas Du kan pusta ut med en rolig bok eller skön musik.
  Inger

 7. [...] nog var fantastiskt inspirerande fastän de genomlider livet utan att blogga som normalt folk. Lisa Förare Winbladh bjöd på soppgrytor och bröd samt ostar till ett helt kompani och kring våra ben sprang små [...]

 8. Låter gott med soppa.

 9. My skrev:

  Hej Lisa har en fråga, tror du det funkar att göra Maos röda fläsk utan socker? Min favoriträtt men eftersom jag inte äter socker längre har det inte blivit av att göra denpå evigheter. Funderar om det går utan eller att ersätta med något vad tror du?

 10. My: Nej, socker går inte att utesluta i den rätten eftersom det är själva finessen. Naturligtvis kan du långbräsera kött i mörk soja, det blir också gott men inte samma sak. Men mängden socker i den fädiga rätten blir väldigt liten och en del förstörs vid karamelliseringen. Jag tycker du ska hoppa över det vita riset till, det är där den stora mängden snabba kolhydrater lurar.

 11. Krakel: Helt rätt inställning!

  Örjan: Undrar om det blev rysning till Sundbyholmsdesserten eller om de bara behövde göra 12 portioner till 300 gäster.

  Ingerr: Tack snälla! Betyder ju extra mkt när det kommer från dig!

  En härlig: Det var det! Ni andra: Kila in på En härlig persons fina blogg!

 12. Nina skrev:

  Hej Lisa! Berätta mer om matberedare som du skrev om i söndags i sydsvenskan. Jag behöver namn tips? stor o liten skål. Fin? så att den alltid kan stå framme på disbänken. Stooooort tack på förhand, Nina

 13. Nina: Jag har ännu inte hittat mina drömmars matberedare och är just nu på jakt efter en ny. men jag lovar att leverera en rejäl kärleksförklaring här på bloggen när vi två blir ett. Eller en av oss blir finhackad.

 14. HeMo mm skrev:

  Lisa: Linsgrytan var verkligen fantastiskt fantastiskt god. Men jag känner viss tveksamhet inför ingredienserna. Men om det är så att ingredienserna ä hållbara och kan återanvändas, så kommer saken kanske i ett annat läge.
  Kan du inte göra en ”grunderna i de olika kökens lista” – typ. Dvs vilka kryddor som hör till det indiska, kinensiska, thailändska etc köket, som gifter sig med varandra, och med vilka man hyfsat klarar av att laga de flesta/många/några rätter.
  Det kanske du redan har gjort – kan du inte länka dit i så fall.

 15. HeMo: De hela fröna håller minst ett år, längre om de förvaras tätt och torrt även om de naturligtvis tappar lite av charmen. Men vem gör inte det?

  Sen kikar man på påsen, skriver in namnet på de mysko fröna i sökrutan högst upp till höger här på sidan, lägger ev till ordet recept – och hepp! så har man en massa Taffel-recept och artiklar som innehåller den kryddan.

  Med tanke på att varje kryddpåse kostar under 20 pix är det en baggis.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Annons