Plättbakelser med fläderspetsad rabarberkompott

Nu har jag varit hemma och vabbat igen (gör hon inget annat, mänskan?). När man vårdar barn ska man se till att de får äta vad de vill, så blir de friska, säger svärmor. Därför ställde jag till med plättkalas i går kväll, så löste vi matsäcken till dagens dagisutflykt på en och samma gång.

Häromdagen såg jag att rabarbern gjorde klara utbrytningsförsök ur rabarberklockan. För er som aldrig sett en sådan kan jag berätta att det är ett viktorianskt påfund med en meterhög keramikklocka utan botten men med lock. Du placerar klockan runt rabarberståndet  för att driva fram tidiga, nästan fluorescerande stjälkar eftersom de utvecklas skyddade från ljuset. Rabarbern koncentrerar dessutom kraften på själva stjälken istället för på bladen som förblir ljusgröna och outvecklade.

I gamla engelska trädgårdar lade man en stallgödselbädd runt plantan och kunde med hjälp av värmen därifrån få fram rabarbern redan i februari-mars. Är du nyfiken och vill pröva, stjälp en stor kruka över de gryende rabarberknopparna innan de satt fart, så får du se!

Så det fick bli rabarberkompott till plättarna. I kylen hade vi en slatt flädersaftkoncentrat  kvar av förra årets omgång. Beslöt mig därför att spetsa rabarbern med den och lite tahitivanilj. Lite gräddrosor till det? Absolut.

Fläderspetsad rabarberkompott

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6

Tid: 15 minuter

  • 400 g mjälla rabarberstjälkar
    1 dl strösocker
  • 1/2 dl flädersaftkoncentrat
  • 1/4 tahitivaniljstång
  1. Skölj rabarbern och skär den i 3 cm tjocka bitar. Är någon stjälk grov kan du klyva den på mitten först. Är de så här fina så behöver du inte skala dem.
  2. Häll strösockret över rabarberna och låt dem stå en stund så att de tappar lite vätska.
  3. Häll av vätskan i en kastrull och fyll på med flädersaft.
  4. Snitta vaniljstången och låt den koka upp tillsammans med vätskan. Fiska upp stången och skrapa ur fröna ner i lagen igen.
  5. Häll i rabarberbitarna och låt dem puttra i lagen tills de är mjuka och börjar lösas upp.
  6. Ställ kompotten på kylning medan du steker plättarna.

Picknickplättar

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6

Tid: 30 minuter

Plättar till picknicken blir bäst om de är lite fluffiga, tycker jag. Annars riskerar de att svampa ihop till små ointressanta lappar. Jag använder äggstinn pannkakssmet med en smula bakpulver i det siktade mjölet så suger inte så mycket smör.

  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör till stekning
  1. Knäck äggen i en bunke och vispa dem sammn med mjölken.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat. Sikta i torrvarorna i ägg- och mjölkblandningen och vispa slätt.
  3. Hetta upp ett plättjärn och smörj det med lite smör. Grädda plättarna på medelvärme. Börja i mitten. När ytan stelnat och små hål bildats är det dags att vända dem med en matkniv. Skär runt om kanterna så går det lättare att flippa runt dem.
  4. Om du nu inte ska på utflykt kan du servera plättbakelser varvade med rabarberkompott och en klick vispgrädde där hemma. Blir det kompott över kan du äta det med mjölk som kräm, använda som tårtfyllning eller som jag gjorde: blanda med grädden till en framtida glassmet. Rabarbergräddglass är inte fy skam det heller.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing