Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, oktober 17, 2007

Recept: Italiensk lammgryta

Nu är det dags för lamm. Verkligen dags. Inte som på våren då producenterna försöker tuta i oss att det är läge att äta lamm gödda på sojabönor och annat oekologiskt foder. Nej, det är när ulltottarna är grässtinnaa på hösten som det är rätt att laga lammgryta.

Det här är en barnvänlig variant som kan piffas till med en gremolata eller annat för vuxna vars smaklökar kräver mer stimulans. Jag brukar krydda grytan i två omgångar under tillagningen för att få mycket och balanserad smak. Just nu håller jag på att experimentera med när det ska kryddas för bästa smak. Så ursäkta om jag är lite inkonsistent. Klart är att smaken blir blaskig och murrig om alla kryddor går med från början. Grytan räcker minst två dagar.
Italiensk lammgryta (8-10 portioner)
2 kg mager lammlägg i bitar
3 gula lökar
1 +1 tsk fänkål
1 dl olivolja
3+2 klyftor vitlök
3 burkar hela tomater (jag gillar Mutti)
3 dl torrt vitt oekat vin
2+1 kraftig kvistar rosmarin
1+1 stort lagerblad
2 msk konc kalvfond
1 l (eller 3 burkar avrunna) kokta vita jumbobönor
nymald svartpeppar
Vuxenhack:
1 klyfta vitlök, riven eller finhackad
1-2 msk finhackad salvia
1 msk finhackat citronskal
Till servering:
Quinoa
Grönsallad med rostade pumpafrön
1. Lägg fram köttet så att det är rumstempererat. Skala och hacka löken grovt. Fräs löken mjuk och gyllene i olivolja tillsammans med fänkål. Använd en redigt stor tjockbottnad gryte. Skala och skiva vitlöken och låt den fräsa med sista minuten.
2. Slå på tomater och vin. Lägg ner två kvistar rosmarin, 2 lagerblad, saffran och kalvfond. Låt koka upp. Rör ner köttbitarna 1/4 i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda utan lock ca 2 timmar tills köttet börjar bli mört.
3. Piffa! Pressa ner 2 vitlökslyftor, strö över stött fänkål, smula ner lagerbladet och klipp ner rosmarin i grytan. Smaka av med nymald svartpeppar. Låt puttra ytterligare 20-30 minuter tills lammköttet är riktigt mört. Smaka av. Kanske lite mer kryddor?
4. Rör ner bönorna. Kom ihåg att skölja dem om du använder burkade. Låt allt bli genomvarmt. Ät och njut!

Etiketter: , , ,

torsdag, augusti 16, 2007

Kinkighet revisited

Tack vare Örjan hittade jag artikeln i SvD som har anknytning till inlägg jag haft om barn och mat. Generna styr till stor del kinkighet, kan man sammanfatta.
Avslappnat tålamod är att rekommendera. Och sluta skryt om att era barn äter allt för förkrossade familjer med problem. Tacka istället er lyckliga stjärna: era underbara men okritiska ungar hade levt farligt i en ennan tidsepok när maten inte var så harmlös som idag.

Eh, vi skryter ju själva en del. Men mest om hur mycket bättre Johans ungar äter sen vi slutade tjata. Men framför allt: vi har det trevligt runt bordet även när ungarna inte äter så mycket. Det är det viktigste.

Matlust och öppenhet för nya smaker är lite som musikalitet. Mycket medfött och en del kan tränas upp. (Själv är jag för övrigt snudd på tondöv och öronen är knappt kopplade till limbiska systemet.)

Etiketter: , ,

torsdag, maj 24, 2007

Nej, det är inte svårt.

Juat nu har jag utfodrat fyra ungar med grymt nyttigt och ganska eko-korrekt käk. Fullkornspasta och köttfärssås på rivna morötter och hjortfärs. Mängder av kokt broccoli och tomatklyftor. Före maten fick de bitar av melon och rå morot. Det mesta ekologiskt. Här kommer några äckligt präktiga råd för hur du lagar mat mer rationellt.

• Du behöver inte vara ett praktpräkto och veckohandla. Men köp en redig shoppingvagn och kör tredagarsmenyer. Du spar verkligen massor av tid på att inte handla varje dag. Och du är inte alls lika trött när du sätter igång att laga. Snälla, prova bara två gånger och du blir frälst.
• Laga tredubbla portioner köttfärssås varje gång. Frys in resten. Samma sak md tacofärs. Bra att ta tillde där dagarna du bara vill däcka. Jag tycker inte det är så petigt med att bryna köttfärsen. Har du fått tag på grovmald köttfärs kan du röra ner lite i taget i sjudande tomatsås. Muttis tomater eller andra bra tomater är dock ett måste.
• Förbered! Belöna dig med att hyra en bra film varje gång du är duktig och gör en köttgryta dagen innan den ska ätas. Eller belöna dig med att laga en köttgryta varje gång du är tvungen att se en film om du har den läggningen. Är det en riktigt dålig film kan du ju koka tunga för att muntra upp dig.
• Ha alltid grönsaker hemma i frysen. Låt ärtor eller gröna bönor koka med sista minuterna i pastavattnet. Koka fryst majs i lite mjölk och servera som tillbehör.
• Laga mat i lugn och ro. Utfodra de vilda bestarna med grönsaker under tiden. Ta en kopp te eller en en drink, spela musik i köket och dansa.
• Inte tid? Jag hävdar benhårt att det är en fråga om prioritering. Genomsnittssvensken tittar på teve 101 minuter om dagen.
• OK, då. Ibland orkar inte vi heller. Då serverar vi ägg, vita bönor i tamatsås och rostat grovt bröd. Eller så blir det pizza från La Casa i vårt hus.

Etiketter: ,

måndag, februari 19, 2007

Upupa epops-kalops (i bästa fall)

Ibland drabbas jag av obetvinglig lust att skratta ett sånt där ondskefullt bloggskratt. Men jag håller mig. Tack alla söta som troskyldigt anmält sig för provlagning. Jag skickar ut recept och instruktioner de närmaste två veckorna. Men jag varnar: varje gång jag läser en försynt förfrågan om "barnvänliga" och "inte så konstiga" alternativ far djävulen i mig. Jag frestas att skicka recept som får Bris telefoner att gå varma.DSCF1075.JPG
Kinesisk dödsketchup kanske? Eller något mumsigt med de torkade svarta bönor som fick mina bonusbarn att gråtande lämna huset vid första bekantskapen? Hiskeliga odjur?
Lyckligtvis blir det bättre och bättre med ätandet här hemma.

För övrigt vässar Johan pennan för att utse köttfärssåsvinnaren. Efter helgen faller domen. Bäva!

Etiketter: , , ,