Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, mars 05, 2007

Smutsig text

Peppe Engberg har debuterat (?) som matskribent på sin hjärnbebis Red Pages och sportar en teknik med fräsch ungdomsprägel: han samplar. I en hysteriskt torr text om granatäpplen lyckas han klippa och klistra med en entusiasm som sällan skådats som dadaismens glansdagar. Frågan är varför han inte valde bättre skribenter (ehem) att sno av. Följande meningar är stulna. Endast målfoto kan skilja dem från originalet. Vi talar om kommatecken.

Granatäpplet är ovanligt rikt på olika former av skyddsämnen, antioxidanter. Till exempel innehåller det flera så kallade tanniner och flavonoider, samt växtöstrogener
Rikedomen på antioxidanter gör att granatäpplet ofta hamnar i topp i analyser av antioxidanter i olika frukter och grönsaker. Det har även slagit rödvin och grönt te [...]

Källa: Hälsa
Granatäpplet har givit namn åt den spanska staden Granada, där man fortfarande har en betydande produktion. [...] Frukten har odlats i Mellanöstern i årtusenden. I Egypten odlades den på Ramses IVs tid och den finns omtalad i Moseböckerna. Judarna betraktade granatäpplet som en av de förlovade landets tillgångar
I Egypten odlades den på Ramses IVs tid och den finns omtalad i Moseböckerna. Judarna betraktade granatäpplet som en av de förlovade landets tillgångar.
[...] Det röda fruktköttet har lite syrlig smak och passar bra i sallader och desserter. I Mellanöstern använder man granatäpple även i sås till fisk- och kötträtter.

Källa: Livsmedelssverige


Resten av den korta texten hade tvättats lite halvhjärtat. Utom de delar som faktiskt anges vara citat rakt av.
Peppe Engberg har bland annat varit chefredaktör för tidskriften Resumé. En tidning där ett av de hetaste diskussionsämnena är och har varit plagiat och idéstöld.
Varför jag orkar arbeta upp en fradga att tugga? Därför att jag åter påminns om hur låg status mitt yrke har och hur lite respekt det finns för välresearchade, välskrivna personliga texter om mat. Content till varje pris. Eller så futtigt pris som möjligt, rättare sagt.
Tack och lov att det finns så många matbloggare som skriver så mycket kunnigare och inspirerat.
Vad skulle man annars läsa?

Etiketter: , ,