Georgisk valnötskyckling

Receptmakare: Isobel hadley-kamptz/domika peczynski

Portioner: 4

Tid: 75 minuter

Jag grillade kyckling efter eget huvud men gjorde såsen nästan exakt som det stod i Dominikas kokbok. Jag gjorde dock en halv sats, vilket är lagom till fyra om man inte vill ha jättemycket sås. Det kan man å andra sidan absolut vilja. Dubblera då och ta den extra kycklingbuljongen. Det är otroligt viktigt att använda bra valnötter i den här såsen, jag rekommenderar de som finns i vacuum-paket hos Österqvists i Hötorgshallen. Dominika är noga med att understryka att hon inte har skapat recepten själv utan bara hämtat dem ur den östeuropeiska mattraditionen, men jag sätter upp henne som receptmakare ändå.

  • Till kycklingen
  • 1 majskyckling på ca 1,5 kilo
  • 6 hela vitlöksklyftor
  • mjölk
  • en knippa persilja, fint hackad
  • 50 g rumsvarmt smör
  • olivolja
  • salt & peppar
  • Till såsen
  • 1 msk smör
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 1 riven vitlöksklyftor
  • 1/2 msk vetemjöl
  • 1,75 dl kycklingköttsaft som samlats upp under kycklingen i formen eller fyll upp med kycklingfond
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 liten nypa malen kryddnejlika
  • 1 liten nypa kanel
  • 1 liten nypa cayennepeppar
  • 1 liten nypa saffran
  • 1 lagerblad
  • 125 g fint hackade/finmalda valnötter.
  • salt
  • finhackad persilja till garnering
  • några hela valnötter
  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Koka de skalade hela vitlöksklyftorna i mjölk i ca 10 minuter. Häll bort mjölken och mosa vitlöken med smör och hackad persilja.
  3. Lossa bröstskinnet från köttet med fingrarna och för in smör i fickorna. Se till så att det sprids ut bra. Skär ett jack nere vid fotleden och för in smör under skinnet på låren också.
  4. Massera in fågeln med olivolja och salta och peppra.
  5. Sätt in i ugnen med bröstet nedåt i 15 minuter. Vänd därefter fågeln och kör i 45 minuter till. Kolla så att den är klar genom att skära vid låret, om den är alltför rosa innerst inne kör en liten stund till. Kyckling behöver faktiskt inte vara absolut genomstekt, inte om man köper den från en bra uppfödare, den blir saftigare om man tar den precis innan allt det rosa försvunnit. Häll av all köttsaft och låt kycklingen stå medan du gör klar såsen.
  6. Smält smöret till såsen i en kastrull eller traktörpanna.
  7. Ha i lök och vitlök och fräs tills det börjar få lite färg.
  8. Rör i mjölet. Häll ner köttsaften lite i taget. Koka upp och rör hela tiden medan det tjocknar.
  9. Rör i vinäger, kryddor och valnötter. Sänk värmen och låt puttra i 5 minuter. Skär under tiden upp kycklingen och lägg på ett fat. Häll såsen runt om och strö över persilja och några hela valnötter.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz