Gryn-otto med svamp och belugalinser

Det här är bland det godaste jag vet, till min förtjusning även min 2-åring som alltid backar två gånger när detta ställs på middagsbordet. Självklart kan man använda sig av andra linser, bönor eller kikärtor men beluga råkar vara min favorit. Svampen går också att impovisera med, jag använde gula kantareller och trattisar. Maxa med andra grönsaker som zucchini, fänkål eller gröna ärtor kanske?!

Du behöver: 

3 dl gryn, exepelvis matvete, mathavre, kamutvete eller hel dinkel
2 dl belugalinser
grönsaksbuljong
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 liter skivad svamp
100 g grönkål
2 dl grädde
en kvist slätbladig persilja
parmesanost efter behag
smör att steka i
salt och peppar

Gör så här: 

Koka grynen och belugalinserna enligt förpackningen, gärna med grönsaksbuljong. Hacka lök och vitlök och stek på medelvärme i smör. Ha i svampen lite i taget, annars blir det kokt. Hacka grönkålen och vänd ner i stekpannan. Blanda ner gryn och linser, häll på gräddet och låt det koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar och hyvla över så mycket parmesan som ditt samvete tål. Väg upp med hackad persilja på toppen för nyttighetskänsla. 

Bild för Maria Paulsson

Mer från Maria Paulsson


Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson
Bild för Maria Paulsson