Klar fisksoppa med limeaioli

Det är limeaiolin som “gör” den här fisksoppan. Den tillför både krämighet och fräschör och alla måste tvingas att ta en klick i sin soppa!


Portioner: 4
Du behöver: 

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
500 g räkor med skal
200 g laxfilé
200 g torskfilé
1⁄2 dl rapsolja
8 dl vatten
2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
2 dl vitt vin
3 dl hemkokta kidneybönor (=mer fibrer lägre GI), eller 1 burk à 400 g
1 tsk pressad citron
2 krm salt
svartpeppar

Limeaioli
1 ägg
1 msk ljus vinäger
3 dl rapsolja skalet från 1 lime
1⁄2 tsk salt svartpeppar
1 tsk pressad lime

Gör så här: 

Börja med aiolin. Lägg ägg, vinäger och olja i mixerstavens plastbägare eller i ett litermått. Stick ner mixerstaven i botten på bägaren och kör på högsta hastighet. Om din mixerstav inte har så hög effekt får du ta det extra lugnt när du långsamt drar upp mixerstaven medan den kör. Under den ska en tjock majonnäs bildas.

Riv skalet på limen och rör i det tillsammans med salt och nymald svartpeppar. Blanda sist i limesaften. Limeaiolin håller fint i kylen i minst 5 dagar.

Gör nu soppan. Skiva purjolöken grovt och vitlöken mycket tunt. Skala räkorna och skär fisken i cirka 2 x 2 cm stora bitar. Ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en gryta på medelvärme. Fräs de bägge löksorterna tills de mjuknar utan att ta färg, 1–2 minuter.

Häll på vatten, smulade buljongtärningar och vin. Låt koka upp. Låt eventuella burkbönor rinna av. Blanda i bönorna och de bägge fisksorterna och sjud långsamt i cirka 4 minuter, tills fisken är precis genomkokt. Lägg i räkorna och låt dem bli genomvarma, inte mer. Kokar man räkor blir de sega och tråkiga! Krydda med salt och nymald svartpeppar.

Servera soppan med aiolin och ett gott bröd.

Receptet är skapat och lagat av:
Bild för David Back
2015-02-05
Av
Fotograf
David Back

Mer från David Back


Bild för David Back
Bild för David Back
2015-10-22
Bild för David Back
2015-10-13