Späd vitkål med italienska smaker

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 3-4

Tid: 15 minuter

Jag älskar kålen allra mest när den är i den där tonårsfasen mellan späd och stursk. Mellankål. När den är grön, mjuk men ändå smakrik. Då lagar man gärna enkla rätter med rejäla kryddor. Som ett snabbt, flärdfritt kålfräs med chili, fänkål och lök. Vi åt kålen till salsiccia. Omelett är ett semivegoalternativ. Finstrimlad persilja är trevligt i kålen. Eller kanske gräslök. Men inga konstigheter, jag gillar när kål smakar kål.

  • 3/4 mellanstort huvud (drygt 600 g) vitkål, halvspäd
  • 2 shalottenlökar
  • 2/3 tsk fänkålsfrö
  • 1 liten torkad chili
  • 1 msk smör
  • 1-1 1/2 msk dyr gräsig olivolja
  • några droppar äppelcidervinäger
  • salt, 1 nypa socker
  1. Strimla kålen fint. Tunnare ju kraftigare den är. Är kålen riktigt späd kan du skära den i stora tärningar. Skala och skiva shalottenlöken. Mortla fänkål och chili.
  2. Hetta upp smöret i en panna. Fräs löken på medelvärme tills den precis börjar få färg. Vänd ner de mortlade kryddorna och fräs ytterligare 20 sekunder. Vänd ner kålen, salta lätt och fräs under omrörning tills kålen mjuknat.
  3. Lägg upp i en skål och smaka av med vinäger och en gnutta socker.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh