Öppen lasagne med spenat och mandel

En bekant blev inbjuden att jaga varg i Sibirien. Eftersom han var osäker på den lokala kosthållningen packade han med sitt spritkök och fyllde en stövel med pasta. Första kvällen serverades en seg och outsägligt sorglig älgmule i osaltad buljong. Andra, tredje och fjärde kvällen likaså. Den sibiriska kylan var allestädes närvarande. Den sibiriska vargen lyste med sin frånvaro. När helgen närmade sig meddelade värden att det skulle serveras pizza på fredagen. Gästen, less på nattliga pastakok, gladdes åt detta ända tills pizzan under högtidliga former ställdes på bordet: ovanpå en decimetertjock degplatta tronade en ofjällad brax med huvud och fenor, skuren i fyra lika stora bitar. En braxpizza.

Många påstår att pasta är onyttigt. Kanske det. Men ibland räddar den liv.

IMG_0654

Öppen lasagne med spenat och mandel

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 2

Tid: 40 min

  • 25 g smör
  • 1/2 dl mandel
  • 1/2 tsk honung
  • 1 ekologisk citron, zest och några droppar saft
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 250 g skogschampinjoner eller portabella
  • 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
  • 200 g färsk spenat
  • 1/2 burk ricotta, ca 125 g (kan uteslutas)
  • 2 lasagneplattor, normalstora
  1. Rosta mandeln hårt i torr stekpanna. Krossa i mortel, kvarn eller matberedare.
  2. Smält smöret. Slå bort den grumliga bottensatsen och låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar som knäck.
  3. Tillsätt citronzesten (bara det yttersta gula, fint rivet) till smöret, i med mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll varmt (låg värme).
  4. Hacka lök och vitlök. Svetta den genomskinlig i lite smör eller olja. Tillsätt fint skivade champinjoner och skinka, och stek igenom (låt gärna svampen få lite stekyta på sina ställen).
  5. Koka upp vatten till lasagneplattorna.
  6. Tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra (mycket svartpeppar tycker jag).
  7. Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar. Lägg spenatfyllningen på halva pasta-arket, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan (se bilden, det här var klurigt att förklara).
  8. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren