Calderoste, rostade kastanjer med Chianti

Försäljning av kastanjer rostade över öppen eld är en vanlig syn under vintern i de flesta större sydeuropeiska städerna. Ibland från specialtillverkade mobila kastanjerosterier , ibland från enklare hemmabyggen av tomma oljefat som placerats i kundvagnar. I Toscana rostar man gärna kastanjer i en för ändamålet perforerad stekpanna (rolig souvenir) som säljs billigt i varuhusen. Strax innan servering stänker du lite rött vin, till exempel Chianti, över kastanjerna.
Och missa nu för sjutton inte min längre kastanjetext här på bloggen. Gratis är gott!


Portioner: 4-6
Tid: Ca 40 min totalt (beroende på hur fingerfärdig du är)
Du behöver: 

1  kilo kastanjer (ger cirka 550 g rostade färdigskalade)
1 dl rött vin (till exempel Chianti)
Salt till servering

Gör så här: 

Kryssa kastanjerna i toppen eller skär ett långt kryss på den flata sidan av kastanjen.
Rosta kastanjerna  en bit ovanför elden i en brasa, över gaslågan på spisen eller på en glödbädd tills skalen börjat bli sotiga och nöten spruckit upp. Lägg inte för tjockt lager, då är det bättre att rosta i omgångar. Skaka pannan så att tillagningen blir jämn.
Servera direkt. Skala kastanjerna medan de är varma och ät naturella eller stänk rött vin över dem strax innan du tar dem ur pannan.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing