Spätzle med gruyere, trattkantareller och sidfläsk

Det här är egentligen inga konstigheter, och det är bra mycket lättare att göra spätzle än pasta. De ska vara fula.


Portioner: 2 med dålig impulskontroll, 4
Tid: Lång
Du behöver: 

Spätzle:
3 ägg
1/4 riven muskotnöt
mjöl (hur mycket beror på)

Buljong:
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 1/2 liter bra kycklingbuljong
2 lagerblad
blötläggningsvattnet från svampen (se nedan)
gratängen:
75 g rökt sidfläsk
3 schalottenlökar
1 rejäl näve torkade blötlagda trattkantareller
svartpeppar
100 g gruyere
25 g smör
lite av spätzlebuljongen

Gör så här: 

Börja med spätzledegen. Blanda äggen med muskoten och rör om. Tillsätt så mycket deg att du får en rätt fast, men inte torr deg. Knåda så länge du orkar och lägg sedan in den i en plastpåse i kylen och glöm bort den ett tag.

Nu buljongen! Hacka alla grönsakerna fint och stek dem långsamt i lite smör tillsammans med lagerbladen. Så länge du har tålamod till, men 20 minuter är bra. Slå på buljongen och blötläggningsvattnet från trattkantarellerna och låt sjuda ett tag. Smaka av med salt också. Sila.

Dags att koka spätzlen! Ta fram en skärbräda och blöt ned den. Platta ut degen med fuktiga händer och skär med dito fuktig kniv små avlånga nudeltrådar. De behöver inte vara snygga. Fös ned dem i omgångar i buljongen och koka dem 3 minuter eller däromkring, beroende på tjocklek. Ta upp med hålslev.

Grattis! Du har gjort spätzle - sätt på ugnen på 225 grader!
Tärna sidfläsket och stek det. Ta upp. Skiva schalottenlöken och stek den långsamt i sidfläskfettet tills den blivit karamelliserad och mjuk. Ta upp. Stek till sist trattkantarellerna tills de skriker lite, tillsätt lite smör om det ser torrt ut.
Blanda i en bunke spätzle, trattkantareller, lök, sidfläsk och lite mer än hälften av gruyeren.

Peppra och salta lite om det verkar behövas. Lägg i en form och strö över resten av osten. Klicka över lite smör. Häll över en soppslev buljong.

Grädda i ugnen tills osten blivit gyllene, typ 15 minuter.
Servera med mjölksyrad gurka eller något annat inlagt.

Och ni! Buljongen som blir över efter spätzlekoket är en gudagåva med sin stärkelsesimmighet.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert