Vaniljinlagda gröna tomater – Och stekta förstås!

Alla tomatodlare vet att sista skörden för säsongen huvudsakligen består av gröna omogna tomater. Den som är lat låter dem mogna klart inne. Men den som i den gröna tomaten ser en syrlig smakgivare som kan lyfta många måltider. Ett snabbt sätt att ta tillvara gröningarna är att steka dem skivade. De får en härlig sötma av värmen samtidigt som syran behålls. De blir lika goda som i filmen med samma namn. Stekta ägg med stekta gröna tomater är en fantastisk kombo.

Ett annat bra sätt är att lägga in de gröna tomaterna i en söt inläggningslag med vaniljsmak. Efter tre veckor på burk är de redo att ätas som tillbehör till höstgrytor, stekar med gräddsås eller hamburgare. De passar lika bra till nötkött, som fläsk och kyckling. 


Tid: 1 dygn + 20 min
Du behöver: 

1 kg gröna tomater
1 dl salt

Lag och kryddning
2 d l ättikssprit
3 dl vatten
7 dl strösocker
1 vaniljstång
Ingefära, några småbitar
Muskotblomma, några småbitar

På burken
Konserveringsmedel t.ex Atamon eller natriumbensoat

Gör så här: 
  • Skölj och dela tomaterna till halvor (eller picka med gaffel om de är små och behåll hela). Häll dem i bunke med saltet. Låt stå ett dygn i kylskåp.
  • Skölj tomaterna hastigt med vatten så saltet försvinner.
  • Koka upp lagen med kryddorna. Sjud sedan tomaterna i 1-2 minuter i lagen.
  • Ta upp de varma tomaterna och lägg på sterila burkar. Ta upp vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och lägg dem på burken tillsammans med vaniljstången.
  • Skumma av den varma lagen och tillsätt konserveringsmedel. Häll sedan lagen het över tomaterna. Förslut och förvara svalt. 
  • Klar att äta efter tre veckor. Hållbarhet ett eller ett par år, blir bara godare med tiden. Sååå aromatiskt gott!

Bild för Richard Tellström

Mer från Richard Tellström


Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström