Vegansk pasta med Auros svartkål, kikärtor och två versioner av valnötter

Jorå, jag lagar snabb mat ibland. Den här pastan är en hyllning till Auro som odlar i min trädgård i projektet Co-Grow. Den första skörden av svartkål kom fint till sin rätt i den här pastan. Hur mycket av stjälkarna som kan användas får deras träighet och din mun avgöra. Men skivar du dem supertunt kan du faktiskt använda ganska mycket.

Hasselnötter kan ersättas av hasselnötter av bästa kvalitet. Om du vill ha mer protein kan du servera Oumph! eller Quorn till. Numera finns vegansk Quorn. Rigatonin kommer från Årstiderna, deras pasta med lite lagom fullkorn är superb. De har också torkade kikärtor som är bland de bästa jag testat.

Försök få tag på milda koreanska chiliflingor (eller den kinesiska motsvarigheten) i asiatiska butiker. Alltså den sort som används till kimchi. De är knallröda och säljs i jättepåsar. Ge bort eller frys in det som känns övermäktigt.


Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

4 portioner nykokt pasta, helst rigatoni
ca 300 g svartkål eller grönkål
1/2 dl olivolja
1 tsk fänkålsfrö
2 klyftor vitlök
3/4 dl valnötskärnor, grovhackade
chiliflingor (helst milda koreanska)
4 dl kokta kikärtor

NÖTSTRÖSSEL
3/4 dl valnötskärnor
1 msk jästflingor
2 krm Herbamare

TILL SERVERING
gröna bönor, färska eller frysta
skivade tomater

 

Gör så här: 
  1. Börja koka pastan. Förbered nötströsslet genom att mortla nätter, jästflingor och Herbamare till fint pulver
  2. Skäreller riv bort stjälkarna från kålen. Skiva den spädaste delen av stjälkarna suptertunt och lägg i en mycket vid kastrull eller traktörpanna med olivolja och fänkålsfrö. Strimla kålbladen fint och ställ åt sidan. Finhacka eller mortla vitlöken fint. 
  3. Sätt på plattan/lågan under pannan på full sula. När det fräser ordentligt: tippa ner vitlök och vitlöken. Fräs vidare under omrörning tills det doftar, knappt 1/2 minut. Vänd snabbt ner kålbladen och vänd runt på hög värme några minuter. Sänk värmen till knapp medelvärme. Ha i chilin och rör runt. Vänd ner kikärtorna och låt moffa i cirka 5-10 minuter, helst under lock.
  4. Blanda den nykokta pastan med grönsaksfräset. Servera toppat med nötströssel.

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh