Asiatiska salladsdolmar med genväg

På landet är jag milt handikappad. Utan mitt gigantiska förråd av kryddor och råvaror famlar jag lite i blindo. Lyckligtvis går det att avhjälpa tack vare fiffiga burkar med färdiga såser och marinader. Till exempel den fiffiga koreanska bulgogimarinaden med fruktig chilihetta. (Bild på halvfabrikaten långst ner!)

Här var det lite fläskkarré som fick fin karaktär och saftighet genom att marineras en halvtimme. Den kompletterades med tofu marinerad med hoisin-sås och ingefära, samt en sallad med krispiga päron, lime och libbsticka från täppan. Rätten passar superbra när alla har olika idéer om vad som är nyttigt och gott. Den passar finemang både som lätt måltid och förrätt. Ställ gärna fram olika typer av asiatiska marinerade grönsaker.

Vegan? Byt ut köttet mot exempelvis ostronskivling eller seitan.

LCHF: Servera med srirasha-majonnäs, undvik ris, byt ut moroten mot rättika eller kål. Välj en tofu med lite kolhydrater. Minska ev päronmängden.  Ersätt den söta hoisinsåsen med soja, miso och lite femkrydda. 


Portioner: 4 med omtag
Tid: 40 minuter, inklusive marinering
Du behöver: 

250 g benfri fläskkarré
2 msk bulgogimarinad
2 msk grovhackadejordnötter
1 msk neutral rapsolja till stekning
Tofu:
400 g fast tofu, ekologisk Yipin är min favvo
1/2 dl hoisinsås
2 msk finhackad ingefära
1 msk neutral rapsolja till stekning
Sallad:
2  morötter
1 stor röd paprika, eller något mer säsongigt
1 färsk lök, med blast
1 stort krispigt päron, helst en gulbrun aromatisk sort
1 pressad lime
1 tsk socker
1 krm salt
finstrimlad libbsicka (eller koriander) och ev mynta
Till servering:
fina salladsblad
ev nykokt ris

 

 

Gör så här: 
  1. Putsa bort störe senor från köttet. Skär i tunna små bitar. Vänd runt med bulgogimarinaden.
  2. Pressa tofublocket lätt med hushållspapper så att den blir mindre blöt. Tärna ganska smått. Vänd försiktigt runt med hoisinsås och ingefära. Låt marinera minst 20 minuter, gärna några timmar.
  3. Gör salladen. Skala och strimla moroten. Halvera, kärna ur och 
  4. strimla paprikan. Ansa och skiva löken. Kärna ur och skiva päronet. Vänd runt med lime, socker och salt. Vänd ner örterna.
  5. Hetta upp 1 dryg matsked olja på hög värme i en stor wok eller kraftig stekpanna. Strö över köttbitarna och låt ligga i 30 sekunder innan du vänder runt det. Stek 2-3 minuter tills det är ganska färdigt. Vänd runt någon gång under tiden, men inte för ofta, då blir pannan kall. Vänd ner jordnötterna när köttet är nästan klart. Tippa över köttet i en liten skål. Slå ev stekspad över köttet och torka ur pannan.
  6. Hetta upp 1 msk olja på hög värme i panna. Strö över den marinerade tofun och stek några minuter. Vänd runt då och då, inte för ofta. Tippa upp i en fin skål.
  7. Servera kött, tofu och grönsaker med fina salladsblad. Varje gäst viker själv salladsblad runt den fyllning de vill ha.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh